mandag den 29. april 2013

Hakkebøf med bløde løg og brun sovs - ægte mormormad fra en husmor

Jeg ved egentlig ikke hvad der præcis er sket... Jeg ved bare, at efter at jeg blev mor skete der noget med min madlavning. Det har altid skulle smage godt... - ellers er det jo ikke rart at spise... Jeg har altid eksperimenteret og det er nogle gange gået rigtig skidt og andre gange (heldigvis flest) er det gået super godt! Da vi studerede fik vi næsten aldrig kartofler og det handlede også lidt om at det skulle være sundt! Altså kaloriemæssigt sundt! Smør og fløde var helt væk fra kosten og mormormad var meget sjældent. Nu er det som om jeg går rigtig meget op i, at jeg og min familie skal spise ordentlig mad, forskellige mad, alsidig mad og gode råvarer! Jeg nyder det mere og jeg elsker mit rum - mit køkken! Manden siger at det kan ses på køkkenet, der for alvor begynder at få personlighed!

Jeg har forsøgt at lave hakkebøffer, men de er altid flækket og så er det jo rigtig træls! MEN så var det, at jeg bestemte mig for, at nej, nu skal det altså prøves! Vi havde kartofler der skulle bruges, frosne ærter i boksen, løg i skålen og hakket oksekød i fryseren! - og pga. lockoutet er pengene jo ret små, så det at der ikke skulle handles var super!

Men jeg fik også nogle gode triks af Frk. Jensen.
Triks 1: Pres kødet godt før du former det - EJ!! Det giver egentlig god mening!
Triks 2: Når du har formet og skåret det, så læg det i en melkrydderiblanding - så giver det en god stegeskorp! - Ahmennn, det giver jo også god mening!
Triks 3: Hæld lidt timian ved de bløde løg! - Det giver altså et fedt twist!

Ingredienser

Bløde løg

  • 2 spsk. smør
  • 2 løg
  • Salt og peber (ca. ½-1 tsk af hver)
  • ½ tsk. timian
  • ½ tsk. sukker
  • 1 tsk eddike

Hakkebøffer

  • 400 gram hakket oksekød
  • 2-3 spsk. mel
  • Salt og peber
  • 2 spsk. smør

Brun sovs

  • Skyen/resterne fra hakkebøfferne og de bløde løg
  • Smør
  • Mel
  • Vandet fra de kogte kartofler
  • Salt

Vejledning

  1. Løgene
    1. Skær løgene i skiver/ringe
    2. Hæld salt, peber og timan over løgene
    3. Smelt smøret i panden ved svag/middelvarme
    4. Hæld løgblandingen i panden og lad dem stege ved svag/middelvarme til de er bløde og evt. lidt lysebrune - gå i gang med hakkebøfferne mens det steger.
    5. Tilsæt sukker og eddike og rør godt rundt!
    6. Lad løgene stege i mindst 2 minutter mere
    7. Hæld løgene hen på staniol og luk det inde, så det holder varmen. Ikke noget med at skrabe panden da "skyen" giver smag!
  2. Hakkebøfferne
    1. Fordel kødet i fire bunker
    2. Pres hver kødklump godt sammen
    3. Form dem til 4 bøffer - husk at trykke den ene sidde lidt ind.
    4. "Skær"/pres de typiske krydsmønstre i begge sider i bøfferne.
    5. Bland mel, salt og peber sammen.
    6. Vend bøfferne i melblandingen og læg dem til side, indtil du er færdig med det sidste "Løg"-punkt (1.7).
    7. Skrue op for panden og smelt smøret.
    8. Steg bøfferne, så de hurtig får stegeskorpe/lukket kødet
    9. Steg bøfferne ca. 2 minutter på hver side.
    10. Placer bøfferne i et fad og fordel løgene over bøfferne.
    11. Læg staniol over så det holder varmen
  3. Den brune sovs
    1. Lav en smørbolle af smør og mel (det er lidt forskellige hvor meget man skal bruge, da det afhænger af hvordan man vil have sovsen!)
    2. Placer den i panden med skyen/resterne fra stegningen og rør godt rundt
    3. Hæld kartoffelvandet i panden - lidt ad gangen.
    4. Lad det koge hele tiden og tilsæt evt. kartoffelvand eller mel for at få den rigtige mængde og tykkelse.
    5. Smag til med salt

Det færdige resultat


Således så aftenens tallerken ud! Det er da lækkert!
Løgene tog virkelig lang tid, så næste gang prøver jeg at lave dem ved middelvarme!
Men hold fast det var godt!
Manden elskede det, Sputnikken elskede det og jeg var også ret vild med det!

Så det skal laves igen en dag!

lørdag den 27. april 2013

Pølsehorn - perfekt til madpakker eller lockoutede lærere ;)

Det kan godt være at det ændrer sig, men lige nu (!) glæder jeg mig rigtig meget til at skulle lave Sputnikkens madpakke - altså når han engang skal have madpakke med! Jeg glæder mig til at være kreativ og til at forkæle Sputnikken på den gode måde. De her pølsehorn er lige præcis helt perfekte som forkælelse til madpakken! De er lige til at tage i hånden og med ud på legepladsen eller til at hygge sig med, når der er spisetid. Eller som eftermiddagssnack før sport eller eller eller...

Hvorfor så pølsehorn nu? Jo... Manden fik af en eller anden grund lyst til pølsebrød og så måtte jeg jo finde en opskrift på det! Jeg har nemlig ikke bagt pølsehorn siden dengang i skolekøkkenet for rigtig mange år siden!

I min søgning fandt jeg ud af forskellige ting:
  • Der skal (naturligvis) ketchup i - nogle foreslog pesto eller sød sennep, og det kan være det på et tidspunkt skal prøves!
  • Der skal en blanding af havregryn og fuldkornshvedemel i - udover hvedemel - nogle steder snakkede de om andre meltyper, men lige dem her har jeg i mit skab, så de bliver taget i brug!
  • Der skal olie i - skulle give en bedre dej?
  • Der skal honning i frem for sukker - har egentlig kun set opskrifter med sukker i, men jeg kan godt lide tanken om at bruge honning i stedet...
Alt i alt fik jeg strikket denne opskrift sammen!

Ingredienser - 24 stykker

  • 5 dl. lunken vand
  • 2 tsk. honning
  • 2 spsk. olie
  • 2 tsk. salt
  • 1 pk. tørret gær (eller 1 pk. frisk gær)
  • 100 g. fuldkornshvedemel
  • 100 g. havregryn
  • 550-700 g. hvedemel
  • 24 pølsehornspølser (2 pakker) eller 12 pølser, der bliver halveret
  • Ketchup

Vejledning

  1. Bland lunken vand, honning og olie sammen.
  2. Bland fuldkornshvedemel, hvedemel, gær, havregryn og salt sammen i en skål.
  3. Hæld melblandingen i væsken
  4. Ælt det godt - jeg lader Kenwooden ælte i 10 minutter og så overtager jeg - tilsæt evt. mere mel, men pas på at du ikke får for meget i, da den så bliver tør og træls! Min var halvklisteret, da jeg satte den til hævning!
  5. Lad den hæve til dobbeltstørrelse, mindst 1 time, lunt og tildækket.
  6. Ælt dejen igen - man skal nærmest slå "luften" ud af den.
  7. Del dejen i 3 dele.
  8. Rul hver dejklump ud i en cirkel og skær dem som en pizza i 8 stykker.
  9. Placer en stribe ketchup i den bredeste ende.
  10. Placer pølsen
  11. Fold enderne ind og rul den ind.
  12. Placer pølsehornet, så den ligger på "snippen" på pladen - så springer den ikke op under bagning!
  13. Gør det med alle og lad pølsehornene hæve i mindst 15 minutter (jeg gav dem 30!)
  14. Tænd ovnen på 225 grader
  15. Bag pølsehornene i ca. 7-8 minutter.

Det færdige resultat



Tre dejlige pølsehorn!


*MUMS*!
De blev seriøst rigtig gode! Er lidt stolt af de her skabninger!
De er virkelig rigtig gode og de gik rent ind hos Sputnikken og manden!
Så nu glæder jeg mig endnu mere til at skulle lave madpakker!

torsdag den 25. april 2013

Hjemmelavede burger ala Sasibe

Jeg elsker mad - jeg elsker især mad, som giver en et knus! I ved den mad, som gør at man bliver glad! Det kan være chokolade, men det kan også være rigtig mad! Det skal helst være varm mad - eller kødet skal i alt fald! Så skal det helst være forskellige smage i en enkelt mundfuld! Det må gerne smage frisk og helst forskellige strukturer! Det skal smage af noget - men må hellere ikke være så fyldt med smag, at jeg ikke smage de råvarer der er der!

Hvad vil jeg egentlig sige med det? Jo... Herhjemme kunne sådan noget mad være en rigtig god hjemmelavet burger - og nej, bollen er stadig ikke hjemmelavet! Jeg leder stadig efter den opskrift! Men selve burgeren er altså hjemmelavet og ikke købt færdige ude! Jeg elsker de friske grøntsager, de mange muligheder, de gode smage og en par rigtig gode bøffer og en bolle, som er hård ude på - men blød inde i!

Ingredienser

Bøffen

  • 400 g. hakket oksekød
  • 1 æg
  • 2 spsk. mel
  • 3 spsk. mælk
  • 1 tsk. stødt paprika
  • 1 tsk. sennep

Dressingen

  • 2 spsk. god mayonnaise
  • 4 spsk. creme fraice
  • 1 tsk. paprika
  • 1 tsk. sennep

Vejledning

  1. Bland alle bøf-ingredienserne og rør dem godt sammen
  2. Lad kødet stå og hvile i mindst 15 minutter
  3. Bland dressing-ingredienserne god sammen og sæt det på køl
  4. Varm en pande med olie
  5. Form 5 bøffer - husk at trykke dem i midten, da de ellers blive "runde" kugler
  6. Steg bøfferne - husk kun at vende dem engang, og så i ovnen (du skal jo alligevel bruge den til bollerne!)
Derudover: Når jeg laver burgere steger jeg ofte bacon bagefter på panden. Derudover serverer jeg iceberg (det knaser bare bedst), tomat, agurk, ost, mayonnaise og ketchup til. Så kan man selv samle dem. Manden vil ikke have osten (ellers er det godt at lægge osten på bøffen mens den er på panden) og Sputnikken har rigtig mange agurker på! - jeg selv? Det kan du se længere nede!

Det færdige resultat

 
Bund, dressing, kød, ost, bacon, iceberg, tomat, salat, ketchup og top!
Så bliver det bare ikke meget bedre!

ps. jeg kæmper stadig med billederne...
Kan desværre se, at glasset er en del mere klar end burgeren... ØV!

tirsdag den 23. april 2013

Skønne chokoladetoppe til varm chokolade og en dejlig tiltrængt kop varm chokolade!

Jeg eeeeelsker chokolade og jeg elsker varm chokolade! Jeg er egentlig vokset op med varm kakao og det har jeg også altid været rigtig glad for! Det smager jo skønt! Men i min barsel faldt jeg rigtig for varm chokolade! Så en opskrift i et blad og alt i alt... Jeg elsker det!
I de opskrifter jeg fandt, var det altid mørk chokolade der blev brugt - og det er jo også det sundeste, men jeg synes bare ikke rigtig at chokoladen smelter helt som den skal - synes nærmere at den klumper lidt eller trevler-agtigt? I alt fald synes jeg ikke det gav helt den fyldige smag jeg vil have! Så jeg prøvede med lys chokolade, og har så arbejdet lidt for at få det "helt rigtige" blandingsforhold, og er kommet frem til at der til 1 liter mælk skal 200 gram lys chokolade (god chokolade). Hvis vi derfor går ud fra, at 1 kop er på 2 dl. ja, så skal der 40 gram pr. 2 dl. Så er det da nemt at lave små portioner! - og sådan en kop kan nemlig redde de der dage i barslen, som er knap så afslappede og nu her i det virkelige liv... Ja, så kan de også redde en rigtig øv-dag!

Jeg er simpelthen vild med ideen om chokolade på pind lige til at smække i en kop varm/kogende kop mælk og vupti: Skøn varm chokolade! Arbejdet er jo minimalt når du skal have koppet og så er det ikke nær så syndigt med bare lige et enkelt kop! ;)

Ingredienser

  • 200 gram god lys chokolade
  • Pind
  • 5 glas (eller 4 og så kan resten laves til et varm kop kakao!)
Til brug:
  • Kop
  • 2 dl mælk

Vejledning

  1. Hak 100 gram chokolade og smelt det over et vandbad! (HUSK: Ingen vand i chokoladen!)
  2. Hak resten af chokoladen.
  3. Tag den smeltede chokolade af varmen (tør fadet, så det ikke kommer i chokoladen) og bland det med den hakkede chokolade.
  4. Det smelter hurtigt, men er der problemer, så hold det i kort tid over den varme chokolade!
  5. Fordel chokoladen i 5 glas! (Jeg brugte for sjov en engangssprøjtepose - og det gik super fint)
  6. Sæt en pind midt i hvert glas
  7. I køleskabet og lad den fryse!
Når den skal bruges:
  1. Kog 2 dl mælk op og hæld det i en kop
  2. Placere glasset i varmt vand (HUSK: Ingen vand i chokoladen!) og træk den op - det går ret hurtigt!
  3. Chokoladepinden i den varme mælk, lad den smelte og rør godt rundt!

Det færdige produkt


Og i en varm kop mælk *MUMS*

Det her er altså ren luksus!
 - og det bedste er jo, at man har et par stykker luksus mere til en dag,
hvor man trænger, har lyst eller bare virkelig fortjener!


NB. For noget tid siden kom jeg forbi de her lækre chokoladepinde fra Ann-Christine fra Valdemarsro! De ser godt nok dejlige ud, så hvis du ikke lige er til lys chokolade... Jeg vil i alt fald overveje at prøve dem, når jeg en dag har de der små skumfiduser! Men indtil da holder jeg mig til mine små luksuschokoladepinde!

søndag den 21. april 2013

Bøger og mig...

Fra jeg var helt lille har jeg altid elsket at læse - altid elsket bøger! Jeg har altid elsket at fordybe mig i en anden verden og jeg har både grædt, været rasende, været lykkelig og glad! Jeg føler og er i historien, som en ældre herre engang sagde.
Da jeg blev gravid fik jeg straks at vide "Ja... Nu får du aldrig tid til at læse igen!" - der tog de grueligt fejl! Den første bog var allerede i gang på sygehuset, mens både farmand og Sputnikken sov. Det var en af mine to ynglingsforfatteres bøger - Nemlig Dan Browns Det forsvundne tegn. Vi har rigtig mange bøger herhjemme. Farmand er nemlig ligeså bogtosset - bare en anden slags bøger ;)
Så man kan nok sige, at min søn er vokset op med bøger og... han har allerede sit eget lille bibliotek. Når mor læser eller når mor og far læser, så henter han en af sine egne og så hygger vi ellers! Det er ren kvalitetstid!

Som I måske har lagt mærke til, har jeg på bloggen tilført en side samt lagt en boks, som hedder "Det læser jeg lige nu!". Når jeg er færdig vil jeg skrive en minianmeldelse af bogen - så kan I jo se om det er noget for jer og hvis I har nogle gode bøger, som I tror er noget for mig... Ja... Så endelig skriv!

Lige nu er jeg igang med Slangens Ring af Raymond Khoury. Jeg faldt over forfatteren i forbindelse med et bogudsalg. Det var egentlig bogens titel jeg faldt over... Jeg er nemlig ret vild med bøger med et historisk udtryk og religionslæreren i mig elsker at der er historiske religion i (ex. hvor du får noget at vide om færden eller adfærd osv.) og bogen hed Den sidste Tempelridder. Den er blevet vist et par gange på DR og den er da ok, men bogen... Den er i alt fald min tid værd og den er blevet læst flere gange! Slangens Ring er indtil videre ikke helt så god... Men det kan skyldes, at jeg ikke har haft mulighed for at sidde mig ned og bare læse... Ja... Det lyder jo dumt, når nu jeg er lockoutet... Men vi kommer bare senere i seng, så når hovedet rammer puden falder jeg som regel i søvn frem for at læse mindst 30 minutter som jeg plejer... Men jeg har ikke afskrevet den endnu, for den er også lidt spændende, så jeg glæder mig hver gang til når jeg skal læse næste gang! - og det er da ikke helt skidt! Så der kommer mere om den senere!

Den nye side... Ja, hvad vil  jeg med den? Jo, jeg synes faktisk det kunne være lidt sjov at se hvor meget jeg EGENTLIG læser...! Læser jeg lige så meget som jeg egentlig tror eller læser jeg mere? Hvad er det egentlig jeg læser og hvor meget læser jeg egentlig på et år og hvornår læser jeg mest? Så derfor laver jeg den nye side! Glæder mig til at fylde lidt på den!

Alt i alt: Det her en madblog med en tendens til bøger!



fredag den 19. april 2013

Kylling i persille og hvidløg!

Nogle gange ser man et tilbud, som man ikke kan sige nej til!

- og det skete i dag! Som afslutning på en shoppetur med min dejlige søster, skulle vi en tur forbi Føtex. Jeg skulle nemlig have de der dejlige syrlige budgetsvingummier og VANILJEPULVER! De syrlige fik jeg, men igen igen igen *SUK* var der ingen vaniljepulver! - og jeg er så skuffet! Mit lager er faretruende lavt efterhånden og som I nok har set, ja så er det altså noget jeg bruger meget!

Nå, men det var det med tilbuddet! Jeg havde fået ordre på at finde noget aftensmad, men det skulle være godt, ordentlig og ikke blaaaah! (LÆS: Blaaaah svarer til noget som er sådan junkfood-agtig...) Men jeg kunne ikke rigtig komme i tanke om noget, indtil (!!!) vi spottede en hel fersk Oliver-kylling til kun 25 (!) kroner! Så sådan en blev vi naturligvis nødt til at købe! - så fik hjernen ligesom startet op, og vuptiiii så lå der en pose frossen hakket persille i min vogn!

Aftensmaden? Ovnstegt hel kylling smurt og stoppet med persille, hvidløg og smør samt kogte kartofler og grøntsager! - og det smagte super godt! Skindet var super sprødt og persille/hvidløgsblandingen var simpelthen super! Jeg kan ellers godt blive lidt træt af persille, men her var det altså bare super godt!

Ingredienser

  • 1 hel fersk kylling på 1200 gram
  • 50 g blødt smør
  • 150 g hakket persille (det er hvad der er i en frossen pose)
  • 1 fed hvidløg
  • Salt
  • Vand 

Vejledning

  1. Pres og hak hvidløget.
  2. Bland smør, hvidløg og 50 gram persille i en skål
  3. Rengør kyllingen
  4. Skær ind under skindet på kyllingen og skub/mas/pres/fordel smørblandingen mellem skind og kød - det giver et virkeligt sprødt skind og en rigtig god smag! (som minimum der hvor kyllingebrysterne er)
  5. Fyld kyllingen med resten af persillen og evt. resten af smørblandingen, hvis alt ikke er brugt på skindet!
  6. Smør salt godt ud over hele kyllingen (skulle igen hjælpe på sprødheden).
  7. Steg den i ovnen ved 180 grader i 10 minutter
  8. Hæld vand i det fad kyllingen er i - det skal være et par cm op.
  9. Steg kyllingen i 60 minutter - se til den og øs engang imellem væsken over den.
  10. Stik til kyllingen, så du kan se farven på væsken - husk den skal være gennemsigtig og IKKE lyserød!

Det færdige resultat

 


Den var virkelig super lækker og den blanding skal vi så absolut have igen!
Manden elsker gammeldaws kylling med persille - og jeg tror, at han havde forventet et eller andet knadp så spændende, så han var ret glad, og så er det jo skønt at lave mad!

onsdag den 17. april 2013

Mokka & vanilje-brownie - fordi man skal have lov til at synde!

Da jeg så CookieCrumble´s lækre Mocca Brownie vidste jeg bare, at den skulle jeg prøve. Jeg var dog ret sikker på at jeg måtte have lidt syre i den, hvilket der kom som drys, og at jeg ønskede nogle lækre sorte vaniljekorn i min creme - og det blev super lækker! Det er en dybt syndig kage, men da jeg jo har været ude at løbe samt brugt lockouten på diverse demonstrationer osv. - ja, så synes jeg at vi fortjente at synde lidt! Efter at have smagt den gav manden mig ret! (bedre at søge tilgivelse end spørger om lov?)

Sputnikken nød også kagen! Han var dog ikke med til at bage den, da jeg lavede den så vi kunne få den til kaffe, efter at jeg havde hentet ham!

Den er altså super lækker!

Ingredienser - ca. 20 stykker (eller 10 af mandens ;))

Brownie:

  • 250 g. smør
  • 150 g. mørk chokolade
  • 4 spsk. stærk kaffe
  • 4 æg
  • 250 g. sukker
  • 150 g. hvedemel
  • 3 spsk. kakao
  • 150 g. lys chokolade

Mokka & vaniljecreme:

  • 150 g. natural flødeost
  • 100 g. smør
  • 1 spsk. stærk kaffe 
  • 5 spsk. flormelis
  • Kornene fra 1 vaniljestang

Ganache:

  • 170 g mørk chokolade
  • 110 ml fløde
  • 2 spsk. smør

Vejledning

  1. Brownien
    1. Smelt smør og den mørke chokolade over et vandbad - husk at der ikke må komme vand det i!
    2. Rør den stærke kaffe i chokoladesmøret og lad det køle af
    3. Pisk æg og sukker sammen til en god luftig æggesnaps - husk at hvis du kan høre/mærke sukkeret, er det ikke pisket nok!
    4. Bland mel og kakao godt sammen - rør med piskeriset, så klumperne forsvinder
    5. Hak den lyse chokolade i stykker på mindst 3x3 mm og max 5x5 mm. (så er de hverken for små eller for store)
    6. Vend chokoladestykkerne i melblandingen og rør godt, så alt chokolade er dækket af mel.
    7. Vend forsigtig melblandingen rundt i æggesnapsen - det skal blive en ensartig masse, men hellere vend for lidt end for meget, da du ellers får en knap så god krumme!
    8. Når den afkølede chokolademasse har ca. samme temperatur (mærk evt. med fingeren) som æggeblandingen vendes chokoladeblandingen hurtigt, men forsigtigt, ned i æggeblandingen, og der røres hurtigt (men forsigtigt) sammen til en ensartet masse.
    9. Vend brownie-dejen ud i en lille bradepande/form (20x30 cm eller noget i den stil). Beklæd den enten med bagepapir (gør jeg) eller smør den godt.
    10. Bag brownien i en forvarmet ovn på 175 grader.
    11. Stil den væk, så den bliver kold eller max stuetemperatur (her stod den i vinduet...!)
  2. Mokka & vanilje-cremen.
    1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud (eller gør som jeg nogle gange gør: Skær bunden af stangen og pres kniven fra den ene ende til den anden - jeg synes der kommer mere ud af den!) og bland kornene med lidt flormelis, så vaniljen ikke klumper!
    2. Pisk flødeost, smør, kaffe og vaniljen godt sammen, så det giver en ensartet masse, som har tendens til at være lidt mere flydende.
    3. Bland flormelis i - lidt ad gangen - og rør godt. Afhængig af hvordan punkt 2 fik massen til at være, skal du evt. bruge mere eller mindre flormelis. Jeg brugte 5.
    4. Hæld cremen ud over brownien - forsøg at der er ca. samme tykkelse over hele kagen. (jeg brugte en engangssprøjtepose - det er lidt luksus, men det giver bare meget mindre svineri!)
    5. Stil den på køl og lad den sætte sig - altså blive lidt hård, inden ganachen kommer på!
  3. Ganachen.
    1. Hak chokoladen og hæld det i en skål (jeg bruger min chokoladesmelteskål)
    2. Kog fløden op i en gryde (det går super stærkt!)
    3. Hæld fløden over chokoladen og lad det står lidt - et par minutter (ikke for længe, for så bliver det svært at få smøret i!)
    4. Rør rundt i massen, så den bliver ensartet.
    5. Tilsæt smøret og rør godt rundt indtil den bliver ens og glat (og ser super lækker ud!)
      1. Er chokolademassen blev for kold, kan du varme den lidt over et vandbad - men husk: INGEN VAND ELLER DAMP I CHOKOLADEN!
    6. Når gananchen har en temperatur der gør, at du kan holde en finger i (og tælle til 20), så fordeler du ganachen ud over cremen. Sørg for at det hele er dækket ca. lige meget! Vær hurtig, så det ikke bliver blandet!
  4. Stil kagen i køleskabet og så er den hurtig klar! Toppen skal ligesom være lidt stiv i det for at være klar.

Det færdige resultat


Herhjemme er manden glad for kagen, men han elsker den faktisk allermest,
når chokoladen stadig er blød, så da vi skulle have nr. 2 stykke
- nemlig til aftenskaffe (havde fået et stykke da chokoladen stadig var flydende) -
lod jeg den stå i 30 minutter på bordet.
Det synes han at den blev væsentlig bedre af!
 Det er en tung sag og du kan ikke have så meget, men den er absolut værd at prøve!
Jeg dryssede lidt passionsfrugtpulver og blåbærpulver på (begge frysetørret)
 og den syre gjorde lige lidt ekstra!
 Jeg tror at en hindbærpure ville være super lækker til den her kage og måske en helt simpel vaniljeis - så det skal prøves!
Forresten: Den "tomme" vaniljestang lægger jeg i et glas i køleskabet, hvor der i forvejen er "tomme" stænger og en sjat vodka. 

mandag den 15. april 2013

Kyllingegryde med svampe og cider

Vi forsøger jo at køre med madplaner - det sparer penge, giver overskud, varieret mad og ja, der er bare rigtig mange fordele! Mandag er vores kogebogsdag. Dvs. opskriften skal stamme fra en kogebog - det behøver ikke være første gang jeg laver den, men den skal komme fra en af mine mange kogebøger (ellers synes manden at det er ret meget spild at købe dem...).

Jeg har forskellige kogebøger, som jeg er rigtig glad for. En af disse er min Hverdagsmad fra River Cottage af Hugh Fearnley-Whittingstall - som jo er kendt fra River Cottage-programmerne. Jeg har før brugt hans opskrifter, som udgangspunkt i min madlavning og det gjorde jeg også i dag - hvor jeg sad og lavede madplanen. Det betød at vi skulle have kyllingegryde med svampe og cider! Så fik købt kylling (ved godt at jeg havde sagt at det ikke skulle - men... vi kan ikke undvære det!), svampe og så har jeg for første gang købt cider - og ja, det er ligefrem pinlig, hvor lang tid jeg brugte på at finde det! First time ever! Jeg havde dog ikke lige de krydderier, som han har skrevet på, og jeg stegte kyllingen lidt længere i første omgang, til gengæld fik den kun 75 minutter til at simre i... - og ingen persille! (havde jeg nemlig heller ikke) Desuden krydderede jeg ikke melet... Synes ikke det var nødvendigt (og læste det først efter de var kommet i gryden...)

Jeg havde ikke lige fået med, hvor lang tid det tog at lave retten... Så vi spiste en del senere end vi plejede, men manden mente at det var ventetiden værd! Sputnikken var også ret vild med retten, så det er ikke sidste gang den bliver lavet!

Ingredienser

  • 400 gram kyllingfileter (3 store)
  • 3 spsk. mel
  • 4 spsk. olie (evt. lidt mere - alt afhængig af panden du bruger)
  • 2½ dl. æblecider + til gryden (det kommer igen an på din gryde, da den skal dække et vist stykke af kyllingen...)
  • 15 g. smør (eller en klat)
  • 400 g. svampe
  • 1 tsk. oregano
  • 5 spsk. fløde
  • 2 tsk. sennep (middel)
  • salt og peber - smag til.

Vejledning

  1. Hæld mel på en tallerken og vend kyllingefileterne i melet - det skal gerne dække det hele.
  2. Varm olie på panden og steg kyllingerne til de er lysebrune (med lidt stegeskorpe)
  3. Læg de stegte kyllinger i gryden.
  4. Hæld cideren i panden og lad det koge lidt op - skrab bunden, så alt kommer med.
  5. Hæld cidervæsken hen over kyllingerne og lad det simre.
  6. Tør panden og smelt smør i den.
  7. Skær svampene i chunks - hverken for store eller små.
  8. Steg svampene i panden - de må gerne tage lidt farve - den der fine brune farve og skal gerne give lidt væske fra sig (så er du klar til næste punkt nemlig!)
  9. Hæld svampe plus væske over i kyllingegryden
  10. Tilsæt oregano, så det ligger i væsken.
  11. Lad gryden simre i 75-90 minutter - så det er mørt og væsken er lidt tyk
  12. Hæld væsken (IKKE KYLLING OG SVAMPE) i en lille gryde.
  13. Tilsæt fløde og sennep - og lade det koge op. Rør godt rund og hold øje med det!
  14. Smag sovsen til og hæld den over kyllingen!
  15. Lad kyllingen med den nye sovs simre lidt (boble lidt)
SÅ ER DER MAD!

Det færdige resultat


Her er dagens tallerken - salaten er ved siden af ;)
Vi får altså ikke chips hver dag, men der var lige en lille håndfuld rest til hver :)
Det smagte super godt og det smagte virkeligt af mere!
Den er hermed godkendt! ;)

fredag den 12. april 2013

Forloren hare - ala Sasibe

Jeg har aldrig nogensinde i mit liv lavet forloren hare... Taget i betragtningen af at vi er sådan lidt gammeldaws er det virkeligt underligt! Men det er faktisk først efter at vi fik Sputnikken, at jeg er begyndt på det der rigtige gammeldaws mormor-mad. Men så var det så, at jeg for noget tid siden faldt over Coco & Co.s opskrift. Det vakte min interesse for den forlorne hare og så har jeg kigget lidt hist og her samt snakket lidt med min mor samt naturligvis konsulteret med Frk. Jensen.

- og NU skulle det så være! Det var lidt en overraskelse til manden! Han fik  det at vide lige efter morgenmad og så skulle man jo tro han blev glad (!) og det gjorde han også! Men så begyndte han at snakke om at den jo altså skulle have butterdej over sig?? Det gør min svigermor nemlig... Hm... Jeg havde absolut ingen butterdej og havde ingen intention om at lave det fra bunden! Så jeg holdt fast i at den blev på den måde jeg havde udtænkt mig - som jeg havde overvejet, undersøgt og forberedt! ALTSÅ! Til gengæld har jeg lovet, at jeg laver en indbagt version efter at jeg har snakket med svigermor om hvordan hun laver den! (for det lyder nu også lidt spændende!)

Jeg blev lidt kreativ, hvilket I kan se på det nederste billede og jeg har stadig optur over at det blev så godt som det gjorde. Ja, selv SOVSEN blev god! (Meget tragikomisk forhistorie omkring dårlig brun sovs!) Hos os ville der være til max. 4 personer - men nu har jeg også en søn der spiser rigtig, rigtig meget!

Ingredienser
  • 500 g. hakket svinekød
  • 1 løg
  • 1 æg
  • 3 spsk. mel
  • 1 dl. mælk
  • 1 tsk. salt
  • ½ tsk peber
  • 1 pk. bacon i skiver (altså langggeeee skiver)
  • 5 dl vand - eller sådan at det går 1-2 cm op i fadet - det er vigtigt i forhold til sovsen!
Vejledning
  1. Hak løget i tern - man kan sikkert også rive det eller andet, men jeg kan godt lide at det giver lidt struktur!
  2. Hæld kød, løg, æg, mel, mælk, salt og peber i en skål og rør det til en ensartet masse (løgene skal være godt fordelt)
  3. Lad farsen stå i 30 minutter - ca. (så det får lov til at "gå" sammen)
  4. Form farsen til et "brød" - også kaldt aflang firkant (evt. med runde hjørner) i et ildfast fad
  5. Læg baconstrimlerne over - det skal være over det hele. Jeg krydsede dem, så det så super godt ud og var rigtig sprødt! (manden var lidt imponeret ;))
  6. Ind i en forvarmet ovn ved 200 grader i 10 minutter.
  7. Hæld vand i fadet, så det dækker 1-2 cm fra bund og op. (afhængig af fad)
  8. Lad den bage i 50 minutter.
    1. Hvis du laver sovs - hvilket er super nemt - så tag skyen fra fadet efter 40 minutter.
    2. Reducer/kog skyen til 1/3 del
    3. Jævn sovsen (jeg brugte mælk og 2 tsk. mel) og rør godt rundt
    4. Hæld lidt kulør i - rør godt
    5. Hæld noget kartoffelvand i gryden og lad det koge godt.

Det færdige resultat

Den ser da lige lidt lækker ud - gør den ikke? Er virkelig ret stolt over at jeg fik "flettet" baconstykkerne! Den smagte super godt - lige tilpas! Jeg troede egentlig at jeg havde til i morgen, men der var slet ikke nok tilbage!


Syntes lige også skulle have et billede af hele måltidet
- synes det var en rigtig fornøjelse at lave mad til Sputnikken og manden
(leder stadig efter et navn...).

Alt i alt: Forloren hare ala Sasibe med kogte kartofler, brun sovs, kogte gulerødder, frisk agurk, dip og franske kartofler (i følge manden min en uundværlig del af et rigtig mormor-måltid).
Det smagte super godt og ja, jeg er lidt høj over det!
- og sovsen var så goooooooddddd! (jeg plejer virkelig at være elendig til at lave brun sovs!)

onsdag den 10. april 2013

Bondepige med slør - portionsanretning

Nogle gange har man bare virkelig lyst til at forkæle sin elskede! Så let kan det egentlig siges! Manden min elsker bondepigen med slør... Hun er hans absolut ynglingsæblekage - og når han holder fødselsdag er hun altid med (og så en anden - ja, så der er ikke lige den store kreativitet!). Så da jeg nu havde købt æbler og der egentlig ikke var plads til de sidste 5... Ja, så blev de i stedet skåret i tern og wupti, så havde jeg to anretninger til en lille aftensdessert! - og ja, manden blev rigtig glad!

Jeg kan godt lide at der er lidt struktur, så i farten tog jeg ikke skindet af - det gør jeg nok næste gang, da manden bedst kan lide det uden (jeg kan lide begge dele)...! Det er virkelig en super nem dessert, og æblemosen stod og hyggede sig mens jeg alligevel lavede aftensmad, så det er jo bare hurtigt og nemt!

Ingredienser
  • 5 æbler
  • 2 tsk. sukker
  • Lidt vand (efter behov - meget lidt af gangen, da det ellers ikke bliver godt!)
  • 24 makroner (12 til hver)
  • Flødeskum
Vejledning
  1. Skær æblerne i tern (uden kernehuset)
  2. Hæld æbler, sukker og vand i gryden og lad det koge godt
  3. Køl æblemosen ned
  4. Pisk fløde til flødeskum
  5. Knus 1 makron i bunden af et glas og fordel et lag æblemos ud over
  6. Skift mellem 3 makroner og æblemos indtil 3-4 cm fra toppen
  7. Knus 2 makroner på det øverste lag æblemos.
  8. Fordel flødeskum ud på toppen - evt. pynt med chokolade.
Det færdige resultat
 
Den er super nem og super god - normalt ville jeg nok lige tilsætte lidt vaniljepulver, men da mine lokale indkøbsmuligheder ikke har haft nogen som helst til salg (udover stænger eller den der kværn), ja, så er jeg løbet tør for den slags jeg ville have brugt... Desværre! Men god det blev den og manden var glad - og helt ærlig, det føles rart at gøre ham glad, når vi nu er lockoutet! (for selve lockouten føles slet ikke godt :(    )

Ps. det så altså bedre ud i virkeligheden!

mandag den 8. april 2013

Lækker kødsovs med gulerødder og rød peberfrugt/snackpeber

Eftersom KL har bestemt at jeg den næste tid skal være husmor (LÆS: Indtil lovindgrebet - nej, jeg tror ikke på at KL har tænkt sig at overveje at forhandle, og jeg håber at LC kan stå imod den tvang de er udsat for) uden indkomst (jubii, det er bare hyggeligt, når man er et lærerPAR!) - ja, så har jeg bestemt mig for, at så skal det godt nok også udnyttes til at lave rigtig simremad! Jeg kom dog ret sent i gang (LÆS: 4 timer før den skulle serveres), men den her kødsovs var ventetiden værd! Manden min (leder efter det helt rigtige kaldenavn....) blev rigtig glad for den - hvilket jeg var lidt i tvivl om, da han har gjort det klart at det dermed at hælde grøntsager i maden ikke er ham! Det virker dog til at det stille ændre sig, men det skyldes måske, at han kan se at vi får mere ud af maden og at det faktisk smager godt! Jeg serverer selvfølgelig også grøntsager ved siden af, men det er bare som om en kødsovs smager af mere, når den er blevet forkælet med revne gulerødder, lidt snackpeber og hvad man ellers har!

Jeg ved egentlig ikke rigtig hvordan jeg blev inspireret til at lave den her kødsovs, men da jeg stod i mit køkken fik jeg bare lyst til at gøre sådan som jeg skriver i vejledningen og bruge de ting jeg har nedfældet i ingrediens-listen... - og resultatet blev overvældende godt i rigelige mængder, så en gang aftensmad i fryseren til næste mødedag eller demo-dag... (det sidste kommer nok desværre først - fik jeg sagt, at jeg savner mit arbejde?)

Ingredienser
  • 500 g hakket oksekød
  • Olie til at stege i
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 4 gulerødder
  • 3 snackpeber/røde peberfrugter
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk. paprika
  • 1 tsk. oregano
  • 1 tsk. gurkemaje
  • 1 ds. tomatpure
  • 1 ds. hakket tomat
  • 5 dl. vand
  • 1 dl. rødvin

Vejledning
  1. Start med at gøre grøntsagerne klar.
    1. Hak løget i tern og pres/hak hvidløgene i små tern.
    2. Riv gulerødderne (jeg bruger min dejlige Moulinex Fresh Express) med den mindste kniv
    3. Skær peberfrugten i tern
  2. Bland krydderierne sammen (jeg ved ikke hvorfor, men det smager som om det giver en dybere smag, samt at det er rigtig praktisk, når man har barn med i køkkenet!) - altså salt, paprika, oregano og gurkemaje - rør dem godt ind i hinanden.
  3. Varm olie i en større gryde (jeg bruger en på 3,5 liter - da det altså fylder lidt indtil det har simret lidt)
  4. Steg løg og hvidløg i gryden - de skal være gennemsigtige-agtig til lidt mere, men ikke mørke.
  5. Steg oksekødet i gryden med løg og hvidløg. Husk at det er vigtigt at det for lov til at stege godt, da det er nu den rigtig gode kødsmag kommer! Det er nu farven bliver til!
  6. Tilsæt gulerødder og peberfrugt - rør det godt sammen og lad det stege lidt med!
  7. Tilsæt krydderiblandingen og rør godt, så det rigtig bliver fordelt uden at brænde på!
  8. Brænd tomatpuren af i bunden af gryden og rør det godt inde i resten - lad det stege lidt med!
  9. Hæld den hakkede tomat i og rør godt rundt - lad det  nu koge/boble i 10 minutter - husk at røre godt rundt
  10. Tilsæt vand og vin - rør godt rundt.
  11. Skru ned så det simre - altså at det let bobler uden at koge!
  12. Kig til det og rør lidt rundt engang imellem, men lad det gerne stå og simrekoge i 3-4 timer - jo længere jo bedre!

Det færdige resultat
Jeg undskylder de dårlige billeder for tiden - men der er et eller andet galt med mit elskede kamera :(

Det blev vist til min bedste kødsovs til dags dato og ketchuppen blev ikke engang overvejet!
 Manden og Sputnikken slubrede det i sig - så rigtig meget godkendt! 
Den havde en god dyb smag og der er altså et eller andet ved at kunne lave det fra bunden!

lørdag den 6. april 2013

Lørdag aften i afslapningens tegn!

- og det betyder herhjemme: Downton Abbey (var jeg den eneste der stortudede denne gang?) og så bare manden og jeg! Dejligt!

Så kan det naturligvis være, at det hele lyder sådan lidt underligt, når jeg nu sidder ved bloggen - men det er fordi det netop er ren afslapningstid. Det at være sammen samme sted uden at man behøver at skulle holde hinanden i hånden eller snakke hele tiden. Det vigtige er at han sidder lige i nærheden og at vi er sammen!

- og så bruger jeg tiden i dag på at gøre bloggen lidt bedre. En veninde har efterhånden overbevidst mig om, at jeg bliver da nødt til at have Bloglovin, så det har jeg nu (hvis I kan se det??)

Follow my blog with Bloglovin

Derudover har jeg set, at nogen har sådan en "Det læser jeg lige nu"-agtig op på siden... - og dem ting vil jeg også gerne have, så leder og leder - men lige nu finder jeg ikke det store? ØV!

Men alt i alt! Jeg har sørme fået bloglovin!

Stegt kylling i CCPH-marinade

Efter endnu en lockout-dag havde vi i går rigtig meget lyst til kyllingfilet stegt i smør på panden - det lyder måske lidt plat, men vi havde bare rigtig lyst til hyggemad! Men da jeg glemte at bestille kylling sidste gang ved Gris og ko... Ja, så går der lidt tid før vi har kyllingfileter igen! Men når nu lysten er der!

Så da jeg på gåben hentede Sputnikken i vuggestuen (ja, han er i vuggestue nogle af de her dage - men han kommer senere - og bliver hentet til normal tid, da vi henter tidligt.) handlede vi på vejen hjem. Han elsker at handle ind og han er super sej til det - ikke den mindste smule umulig! Det man så skal huske, når man nu vælger at handle ind med barnevogn... Det er at der er ikke uendeligt meget plads - især ikke når mor har stor taske med og Sputnikken skulle have sin taske med alt med hjem fra vuggestue... - og når mor så oven i købet skal købe sådan noget som toiletpapir... I ved... De der store med 8 stykker i en pakke...! Jeg fik købt kylling, toiletpapir og meget mere - alt for meget mere... MEN! Efter lidt arbejde fik jeg plads til det hele og så gik turen hjem! Vi hygger når vi går, så ren kvalitetstid!

Til aftensmad bestemte jeg mig for, at kyllingen skulle hygge sig lidt i nogle krydderier - også kaldt at den lå i marinaden i over en time og tog smag. Der er så lidt arbejde i det, men hold da helt fast hvor føles det godt! Vi fik desuden kogte kartofler, dip/dressing/kold sovs (kald det hvad du vil) og så den der panzanella-salat... Den får I dog ikke opskriften på, da den ærlig talt ikke var værd at lave igen! Kyllingen blev til gengæld rigtig fin og resten ligger nu i fryseren - så er den klar til at komme i en sandwich!

Ingredienser
  • 600 g. kyllingefileter
  • 1-2 spsk. olie
  • 1 tsk. stødt chili (manden synes dog den godt kunne have haft lidt mere)
  • 3 tsk. citronsaft
  • 1 spsk. brun farin
  • 1 fed hvidløg
  • 2 tsk. paprika
  • Salt (over kyllingerne på panden og altså IKKE i posen!)

Vejledning
  1. Bland olie, chili, citronsaft, brun farin, hakket hvidløg og paprika i en pose og ryst godt sammen.
  2. Hæld alt kylling i posen og ryst den godt, så marinaden fordeles over det hele
  3. Lad posen stå i mindst 1 time.
  4. Smelt lidt smør på panden og hæld kyllingerne på panden.
  5. Lad kyllingen stege på panden og drys salt over kyllingerne.
  6. Vend kyllingestykkerne og drys salt over kyllingerne.
  7. Lad det evt. hygge sig lidt på panden så det tager farve, men pas på ikke at overdrive!

Det færdige resultat


Kyllingen var sindsyg lækker - rigtig saftig og lige som det skal være! Skal så absolut laves igen - når vi har købt hos Gris og ko igen... Det andet er lige lovlig dyr!

onsdag den 3. april 2013

Franskbrød og boller - the River Cottage-way (eller næsten)

Jeg er ret vild med at bage, men som tidligere nævnt er jeg ikke helt tilfreds med mine evner inden for gærdej! Jeg mangler helt konkret min helt egen opskrift på perfekte boller! Så det er nu blevet til et af mine eksperimenter!

Det er faktisk for dårligt, at jeg først nu får skrevet denne opskrift ind! Men der er bare så meget at tænke på lige nu, så har ikke rigtig kunne slappe af - og så var vi væk på søndag og mandag... - og ja, så er vi jo lockoutet nu... (Av, det gør ondt og hvor føler man sig bare... ja... mange ting *SUK*) Nå, men jeg var i bagehumør påskelørdag - bl.a. fordi jeg bare følte at der skulle da være nybagt bagværk til morgenmad påskesøndag! Jeg har længe haft lyst til at prøve den opskrift, som Hugh Fearnly-Whittingstall fra River Cottage bruger i en af sine programmer. Manden min syntes jeg var ret så skør, fordi jeg sad klar med blok og papir da udsendelsen startede - men nu har jeg bare ledt så længe efter den, og synes ikke rigtig jeg fandt den rigtige! Men ned på papir kom den - og ja... Jeg endte naturligvis med at ændre den lidt... Først og fremmest havde jeg noget sødmælk, som skulle bruges - og tænkte at det kunne da ikke gøre den dårligere! Derudover tænkte jeg: Er der salt, skal der også sukker... Så... Ja... Der kom også sukker i! Så den der super enkelte opskrift endte lidt mere kompliceret - men kun MEGET LIDT!

Ingredienser
  • 6 dl lunken mælk
  • 1 pose tørret gær (eller 50 g. frisk)
  • 1 kg. mel
  • 15 g. sukker
  • 15 g. salt
Vejledning
  1. Varm mælken så den er lun
  2. Hæld mel, tørret gær, sukker og salt i en skål (Kenwoodskålen!) og rør klumperne ud! (bruger du frisk gær skal det i stedet røres ud i den lune mælk - og husk "Hold fingeren i væsken og tæl til 20, så er den klar til gær uden at lyve!" - hvis den er for varm kan du nemlig ikke tælle til 20 uden at hive fingeren op ;))
  3. Rør godt rundt i melblandingen, så eventuelle klumper røres ud og blandingen røres godt sammen.
  4. Hæld væsken i og lad Kenwooden ælte dejen godt - eller gør det i hænderne. Husk jo længere den ælter, jo bedre er det!
  5. Ælt mindst 10 minutter med æltemetoden, som jeg tidligere har henvist til (eller find den under teknikker!) - igen, jo længere jo bedre!
  6. Lad dejen hæve i 1,5 time - tildækket og et lunt sted. Dejen skulle gerne blive dobbelt så stor.
  7. Del dejen i to lige store dele.
  8. Dejen:
    1. Slå luften ud af dej I (uden at ødelægge eller være alt for hård) - lav bolden til en kugle og "hiv" siderne ned, så det giver et fint mønster i bunden - det skulle hjælpe gæren (aner ikke hvorfor, men tænker at det er noget med at de strækkes)
    2. Slå luften ud af dejen og del den i 16 dele (2, 2, 2, 2). Form bollerne på samme måde som franskbrødet og sæt den på pladen.
  9. Sæt dem til at hæve i mindst 45 minutter (jo længere, jo bedre) lunt og tildækket.
  10. Tænd ovnen på 180 grader
    1. Bollerne skal have ca. 15 minutter
    2. Franskbrødet skal have ca. 35-45 minutter
Det færdige resultat
Et stykke lækkert franskbrød!
(fik æltet det lidt for hårdt efter første hævning, så ikke helt så luftigt, som jeg vil have!)
 
Lækre boller - 16 stykker - det her var hvad der var tilbage, da jeg kom tilbage fra badet!
Så de er vist godkendt ;)

 
Jeg er ikke helt tilfreds, så eksperimentet fortsætter! (de mangler et eller andet...)
- men de her kan nu sagtens gå og det er ikke sidste gang at de her blev bagt herhjemme!
Faktisk regner jeg med at skulle bage dem igen allerede fredag!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...